Frederick-Valentich
Leestijd: 5 minuten

Vliegtuig verdwijnt na radiobericht over ufo

“Het zweeft en het is geen vliegtuig.” Dat zijn de laatste angstaanjagende woorden die Frederick Valentich gezegd heeft voordat zijn radio uitviel en hij, en het vliegtuig dat hij bestuurde, nooit meer werden gezien. Ruim 45 jaar later is er nog steeds geen verklaring voor.

Op 21 oktober 1978 huurde de 20-jarige Frederick Valentich een vliegtuig om vanaf Victoria's Moorabbin vliegveld naar Tasmanië's King Island te vliegen. Hij wil daar zeevruchten gaan vangen. Maar het kreeg een doodenge wending toen hij merkte dat hij in de lucht gevolgd werd door een ander vliegtuig.

Het was 19.00 uur toen Valentich zich via de radio melde om te vragen of er een ander vliegtuig in het gebied was, net nadat er iets boven hem vloog. De luchtverkeersleider, Steve RobeyRobey liet hem weten dat er "geen verkeer" was in het gebied en vroeg wat voor soort vliegtuig het was. 'Ik kan het niet bevestigen. Het zijn vier felle lichten, het lijken me landingslichten. Het vliegtuig is net over me heen gevlogen, minstens driehonderd meter hoger,' zei Valentich.

Naarmate de tijd vorderde, werd het nog zenuwslopender voor hem. Valentich meldt op een gegeven moment dat het mysterieuze vliegtuig met hem "speelde". "Het lijkt me dat hij een soort spel speelt", zei hij. "Hij vliegt twee, drie keer tegelijk over me heen met snelheden die ik niet kon vaststellen."

Frederick Valentich staat naast een vliegtuig
Frederick Valentich staat naast een vliegtuig

"Het zweeft maar het is geen vliegtuig."

Het gesprek gaat verder met de verkeersleider die probeert meer informatie te krijgen over wat het object eigenlijk is. Valentich beschrijft het als lang, metaalachtig en met een groen licht. Op een gegeven moment verdwijnt het vliegtuig voordat het plotseling weer aan zijn andere kant verschijnt. Het is op dit punt dat Valentich zijn laatste, angstaanjagende woorden zegt: "Het zweeft, maar het is geen vliegtuig." Hierna is 17 seconden een ritmisch vaag geluid te horen voordat de radioverbinding abrupt wordt onderbroken.

Er werd uitgebreid gezocht in het water en het omliggende land, maar Valentich werd nooit gevonden.

Valentich

Ontvoerd door een ufo

Deze gebeurtenis kreeg wereldwijde aandacht en leidde tot veel theorieën, met als populairste dat Valentich is ontvoerd door een ufo. En dat is niet vreemd als je goed naar het radiogesprek luistert. Anderen dachten dat hij zijn eigen dood in scène had gezet of ondersteboven vloog en dat de lichten die hij zag, zijn eigen lichten waren die op het water reflecteerden voordat hij neerstortte. Je moet er maar opkomen...

Nadat het verhaal naar buiten kwam, waren er tegenstrijdige berichten over waarom de piloot naar het eiland ging. Hij had zijn vader verteld dat hij op weg was om rivierkreeften te vangen, maar later vertelde de vluchtleiding dat hij een paar vrienden ging ophalen. Maar er werden nog meer vragen gesteld over de bedoelingen van Valentich toen bekend werd dat hij de luchthaven van King Island niet op de hoogte had gebracht van zijn voornemen om bij hun te landen.

Plaquette

Foto van de ufo

Zes weken na de verdwijning kwam amateurfotograaf Roy Manifold naar voren. Hij beweerde dat hij die avond een camera had opgesteld op Cape Otway, van plan om foto's te maken van de zonsondergang. Bij de laatste was er een zwarte vlek in de rechterbovenhoek. Eerst geloofde hij dat het een ontwikkelingsfout was. Een foto-expert vond bij onderzoek geen vuil of beschadiging op het negatief. Amerikaanse fotoanalisten stelden vast dat het een metalen voorwerp was, in een wolk van uitlaatgassen. Het was zo'n anderhalve kilometer van de camera verwijderd. Het Kodak-lab in Coburg bestudeerde het negatief ook en rapporteerde ook geen problemen met de emulsie of de ontwikkeling van het negatief. Het zou dus om de ufo kunnen gaan die Valentich omschreef.

Roy Manifold's foto van de UFO
Roy Manifold's foto van de UFO

Jij moet je ook zorgen maken!

Een week nadat hij was verdwenen, vertelde de vader van de jonge piloot, Guido, aan verslaggevers dat hij er zeker van was dat zijn zoon nog leefde en door een ufo was meegenomen. "Het enige waar ik me zorgen over maak, is dat hij is vrijgelaten in een ander gebied, ver weg van waar hij is meegenomen", vertelde hij aan verslaggevers.

Ter nagedachtenis aan Valentich en de beruchte vlucht is een plaquette geplaatst bij de vuurtoren van Otway ter herdenking aan zijn vreemde verdwijning.

In een verontrustend toeval werd ook ontdekt dat Valentich geobsedeerd was door ufo's en talloze films had bekeken en artikelen over het onderwerp had verzameld. Wat bij mij de vraag oproept of ik me ook zorgen moet maken. Ik deel zijn obsessie voor ufo´s, heb talloze films erover gezien en verslind elk nieuws over dit onderwerp. En jij dan? Je leest dit artikel ook omdat je geboeid bent door dit onderwerp. Ben jij wel veilig?

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties