holle-aarde-theorie
Leestijd: 5 minuten

Theorie van de holle aarde

De holle aarde theorie is een oud idee dat stelt dat de aarde een holle bol is met openingen aan de polen die leiden naar een binnenwereld met een eigen zon, oceanen, bergen en zelfs een eigen bevolking. De oorsprong van deze theorie gaat terug tot de oudheid, met verhalen en mythen over een binnenwereld die circuleren in verschillende culturen over de hele wereld.

In de middeleeuwen werd de holle aarde theorie vaak besproken door geleerden en filosofen. De Engelse filosoof Francis Bacon stelde bijvoorbeeld in de 16e eeuw dat de aarde een holle bol was, en de Franse filosoof René Descartes suggereerde in de 17e eeuw dat de aarde een holle ruimte bevatte.

In de 19e eeuw begonnen verschillende mensen beweringen te doen over hun persoonlijke ervaringen met de holle aarde. John Cleves Symmes Jr. was een van de prominente figuren die de idee van een holle aarde aanhangen, hij hield verschillende speeches en publiceerde zijn ideeën in verschillende tijdschriften en kranten. Olaf Jansen, Richard Evelyn Byrd, Colonel Billy Woodard, Jeremiah N. Reynolds zijn andere personen die dit hebben beweerd.

Oude culturen en de Theorie van de holle aarde

Sommige oude culturen geloofden ook in de holle aarde theorie, met enkele verschillende verhalen en mythen over hoe de aarde is opgebouwd en wat er zich aan de binnenkant bevindt. Dit varieert van cultuur tot cultuur en kan van tijd tot tijd variëren.

Sommige inheemse culturen in Noord-Amerika geloofden dat de aarde hol was en dat er mensen in wonen. De Hopi-indianen geloofden bijvoorbeeld dat hun voorouders in de binnenkant van de aarde woonden en dat de aarde een groot aantal gaten had waardoor ze naar boven konden komen.

In sommige oude Europese culturen, geloofden sommige mensen dat de aarde hol was en bewoond door demonen of andere bovennatuurlijke wezens. Ook in sommige oude oosterse culturen, zoals in India, geloofden sommige mensen dat de aarde hol was en dat er een binnenwereld was waar goden en godinnen woonden.

Richard-Evelyn-Byrd
Richard Evelyn Byrd

Richard Evelyn Byrd en de Theorie van de holle Aarde

Richard Evelyn Byrd was een Amerikaanse admiraal, piloot en ontdekkingsreiziger die bekend stond om zijn vele expedities naar de poolgebieden. Zijn carrière begon in 1920, toen hij zich aansloot bij de US Navy en zich specialiseerde in vliegen en navigatie. In 1926 maakte hij de eerste vlucht boven de Noordpool, waarmee hij de eerste mens werd die de pool vanuit de lucht bekeek.

In de jaren 1930 besloot Byrd zich op de Zuidpool te richten en voerde hij in 1939 een expeditie uit naar Antarctica, waar hij bijna vijf maanden doorbracht. Tijdens deze expeditie ontdekte hij de "Byrd Landmassa" en maakte hij de eerste vlucht over de Zuidpool.

In 1947 voerde Byrd een tweede expeditie naar Antarctica uit, waarbij hij beweerde dat hij een "landmassa" had ontdekt aan de andere kant van de pool, die volgens hem bewijs zou zijn voor de holle aarde theorie. Deze beweringen trokken veel aandacht in de media en Byrd werd gezien als een held en een pionier in de poolexploratie.

Echter, in de jaren die volgden, begonnen sommige critici te twijfelen aan Byrd's beweringen. Ze suggereerden dat ze waarschijnlijk het gevolg waren van een optische illusie of een navigatiefout. Ongeacht de controverse rondom zijn beweringen, is het belangrijk om te realiseren dat Byrd een belangrijk figuur was in de geschiedenis van de poolexploratie. Hij was de eerste persoon die de Noordpool en de Zuidpool vanuit de lucht bezocht en zijn expedities leidden tot belangrijke ontdekkingen en inzichten over deze gebieden.

The Smoky God A Voyage to the Inner World
The Smoky God A Voyage to the Inner World

Olaf Jansen en de Theorie van de holle Aarde

Olaf Jansen was een Noorse emigrant die bekendheid kreeg door zijn boek "The Smoky God: A Voyage to the Inner World" uit 1908, waarin hij beweerde dat hij een reis had gemaakt naar de binnenkant van de aarde via een "opening" in de Noordpool. Volgens Jansen was de aarde hol en bewoond door een superieur ras van mensen die hij "de Smoky God" noemde.

Jansen beweerde dat hij, samen met zijn vader, in een kleine boot door de opening in de pool was gevaren en dat ze een reis van twee jaar hadden gemaakt naar de binnenkant van de aarde. Hier beschreef hij een land met een mild klimaat, waar de mensen langer leefden en geen ziektes kenden. Hij beschreef ook een zon die kleiner en minder helder was dan de zon aan de buitenkant van de aarde.

Het boek van Jansen was een bestseller en heeft velen geïnspireerd om te geloven in de holle aarde theorie.

John Cleves Symmes, Jr.
John Cleves Symmes, Jr.

John Cleves Symmes Jr. en de Theorie van de holle Aarde

John Cleves Symmes Jr. was een Amerikaanse soldaat, ontdekkingsreiziger en uitvinder die bekendheid kreeg vanwege zijn overtuiging dat de aarde hol was. Symmes geloofde dat de aarde was opgebouwd uit een aantal grote cirkels, met openingen aan beide polen. Hij beweerde dat deze openingen groot genoeg waren om een ​​schip door te laten en dat er een binnenwereld was met een mild klimaat en een rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen.

Symmes was overtuigd van zijn theorie en probeerde deze te verspreiden door lezingen te houden en boeken te schrijven, zoals "Theory of Concentric Spheres" (1826). Hij probeerde ook financiële steun te krijgen voor een expeditie naar de pool om zijn theorie te bewijzen. Hoewel hij geen succes had in het verkrijgen van financiële steun, bleef hij zijn ideeën over de holle aarde verspreiden.

Holle-aarde-model
Holle-aarde-model
cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties