Mothman
Leestijd: 5 minuten

The Mothman - De Motman

Lang lang lang geleden zag ik de film de The Mothman Prophecies op tv. Een film met Richard Gere in de hoofdrol. Ik vond het gelijk een fascinerend en spannend verhaal met een hele grote dosis mysterie. Toen ik las dat de film gebaseerd was op echte ervaringen ging mijn cryptozoölogen hart er direct sneller van kloppen. Een figuur met fel rode ogen dat op een hele grote mot lijkt en slecht nieuws met zijn aanwezigheid aankondigt.... The Mothman!

Een wezen dat voor het eerst werd gedocumenteerd eind jaren zestig. Sindsdien is The Mothman ontelbare keren gespot in de Verenigde Staten. Sommigen zeggen dat The Mothman een voorbode is van catastrofale gebeurtenissen. Anderen zeggen dat het een buitenaardse levensvorm is die connecties heeft met ufo's en The Men in Black.

Wat het ook is, The Mothman blijft opduiken en is een van de vele intrigerende voorbeelden van moderne mysteries.

De eerste waarneming van The Mothman

De eerste Mothman-waarnemingen vonden plaats in de buurt van het kleine stadje Point Pleasant, West Virginia in 1966. Op 12 november van dat jaar waren vijf mannen in het nabijgelegen stadje Clendenin een graf aan het graven toen ze meldden dat ze een manachtig en schimmig figuur over hun hoofden zagen vliegen. Drie dagen later, op 15 november, vertelden twee jonge stellen – Roger en Linda Scarberry + Steve en Mary Mallette – aan de politie dat ze in hun auto werden achtervolgd door een vliegend zwart figuur met een spanwijdte van ruim 3 meter en met gloeiende rode ogen. Dit gebeurde ook in de buurt van Point Pleasant en bij een voormalige munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog genaamd "TNT Area".

Foto's van ufo's, Bigfoot, De Motman, etc. krijgen vaak kritiek omdat ze vaag zijn. Dat is gek, want dat ze vaag zijn heeft een hele goede reden. De hoofdrolspelers op de foto's weigeren voortdurend om in een studio te komen poseren. Dat is natuurlijk flauw. Maar tot ze wel het fatsoen kunne opbrengen om dat te doen zitten we vast aan vluchtige foto's met slechte belichting.

In de loop van het volgende jaar erop kwamen er steeds meer gerapporteerde waarnemingen binnen. De eerste officiële krantenvermelding van The Mothman was op 16 november 1966 in het Point Pleasant Register, met de kop: "Koppels zien vogels... schepsel... iets, zo groot als een mens." Later noemde een anonieme redacteur van een krant in Ohio hem 'Moth Man', wat op Batman lijkt.

Veel lokale bewoners geloofden dat The Mothman in een leegstaande kerncentrale aan de rand van de stad woonde, in een gebied waar een uiterst geheime overheidsfaciliteit was en waar kernwapens werden getest. Was The Mothman een product van de overheid? Een gevleugeld monster voortkomend uit wapentesten en experimenten? De mythe was geboren.

point-pleasant-mothman-old-article

De Silver Bridge catastrofe

De waarnemingen kwamen in 1967 tot stilstand, nadat zich een vreselijke tragedie had voorgedaan in Point Pleasant. De Silver Bridge stortte op 15 december in onder het gewicht van het drukke spitsuur. Bij het ongeval kwamen 46 mensen om het leven, twee lichamen werden nooit gevonden.

Hoewel de ramp werd toegeschreven aan een defect en slecht onderhoud van de brug, stopte dat de complottheorieën niet. Schrijver John Keel schreef een boek met de titel The Mothman Prophecies dat de instorting van de brug koppelt aan de waarnemingen van The Mothman. Ondanks een paar waarnemingen van The Mothman in de dagen nadat de brug viel, stopten de waarnemingen van The Mothman na 15 december bijna volledig.

Keel geloofde dat dit geen toeval was. In zijn boek vermoedde hij dat The Mothman-waarnemingen van de lokale bevolking van Point Pleasant, voorgevoelens waren over het instorten van de brug.

De-Silver-Bridge-catastrofe

Andere Mothman waarnemingen

The Mothman Prophecies maakte Point Pleasant wereldberoemd. Het toerisme schoot omhoog na de film. Het jaarlijkse Mothman Festival begon in 2002 en trekt zo'n 10 tot 12.000 gasten per jaar. Een meter hoog metalen beeld van het schepsel werd in 2003 in de stad geïnstalleerd en is een populaire attractie. In 2005 opende de stad het Mothman Museum and Research Center. De inwoners van Point Pleasant hebben duidelijk manier gevonden om The Mothman te omarmen en commercialiseren.

Maar... waarnemingen werden niet alleen in West Virginia gerapporteerd. Waarnemingen van The Mothman worden over de hele wereld gedaan. Zo werd hij ook gezien voor de ramp in Tsjernobyl en vlak voor de vliegtuigen op 9/11 de gebouwen van het World Trade Center invlogen. De mythe van The Mothman blijft groeien. Maar bestaat The Mothman echt?

the-mothman-statue

Wat zou The Mothman kunnen zijn?

Waar mysteries gebeuren wordt altijd gezocht naar een verklaring. Met alle geweld, want mensen kunnen zich niet neerleggen bij onbeantwoorde vragen.

Mogelijke verklaringen

Er zijn enkele mogelijke verklaringen voor de Point Pleasant-waarnemingen. Deze lopen uiteen van reigers tot kraanvogels die in die regio niet voorkomen. Weer anderen gingen nog verder met die theorie en speculeerden dat gifstoffen uit het nabijgelegen gebied een Sandhill-kraan hebben gemuteerd. Dit zou zijn mogelijke gloeiende uiterlijk en grote omvang verklaren. Je moet er maar opkomen.

Mothman-theorie

Naar mijn mening is de uil de beste verklaring voor een deel van de waarnemingen. Deze vogel kan onverwacht groot lijken als ze hun vleugels uitslaan en hun ogen kleuren rood als er licht op komt. 

Maar aannemen dat al die mensen er naast zaten of liegen alleen omdat er een logische verklaring MOET zijn gaat me te ver. Het mysterie duurt dus voort.

Uil-rode-ogen
cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties