Jersey-Devil
Leestijd: 7 minuten

The Jersey Devil - De Jersey Duivel

In 1735 merkte Pine Barrens, die bekender onder de naam Mother Leeds is, dat ze weer in verwachting was. Ze had al 12 kinderen die bij de mensen in de omgeving bekend stonden als "etters." Met de 13e op komst was moeder Leeds ten einde raad.

Mother Leeds was niet gelukkig en had een zwaar leven. Haar man was een boze alcoholist en verzuimde zijn gezin te onderhouden. De kinderen kregen geen opvoeding, liepen in lompen en leden honger. Nog een kind erbij kon dus echt niet. Het verhaal gaat dat ze tijdens haar zwangerschap van de 13e haar vuisten naar de hemel hief en smeekte: "Laat deze de duivel zijn!"

Jersey-Devil-house
Huis van geboorte

De vloek van The Jersey Devil

Zelfs als je niet (bij)gelovig bent is dat een ongebruikelijke opmerking. Mother Leeds was een heidense heks, sjamaan en kruidendokter. Ze wist misschien wel goed wat ze deed. Slechts een paar weken na de smeekbede beviel ze na een uitputtingsslag in haar eigen huis. Het weer was onstuimig en haar 12 kinderen zaten angstig, met hun stomdronken vader, in de aangrenzende kamer. De baby leek op het eerste oog gezond en normaal.

Mother Leeds aarzelde om de baby in haar armen te nemen. Maar de verloskundigen verzekerden haar dat alles goed was. Ze reikte haar handen nerveus uit naar de baby en plots herinnerde ze zich de vloek. En de gevolgen waren verschrikkelijk. Bewoners van het dorp zeiden dat de lucht openbrak en er een zeldzaam heftige bliksem en donder was. En boven dat lawaai kon iedereen uit het dorp het geschreeuw van Mother Leeds horen "Mijn vloek is uitgekomen, God vergeef me."

Pine Berrens leefgebied Jersey Devil?
Pine Berrens leefgebied Jersey Devil?

The Jersey Devil bestaat al heel lang

Bliksemflitsen verlichtten de kleine kamer toen de baby vlak voor de doodsbange vrouwen begon te veranderen in een angstaanjagend wezen. Het gejammer van het kind veranderde in krijsen toen het in de armen van zijn moeder kronkelde en hoorns en klauwachtige klauwen kreeg. Ook kreeg de baby vleermuisvleugels op de rug en het hele lichaam werd bedekt door haar en veren.

De baby was binnen enkele momenten een monster geworden dat naar de moeder gromde en haar met roodgloeiende ogen aankeek. De ogen waren gefixeerd op de moeder die het arme kind had vervloekt. Het wezen viel Mother Leeds aan, doodde haar en keerde zich vervolgens tegen de vroedvrouwen. Getuigen zeiden dat het beest bijtend en grijpend met de klauwen door het huis vloog. Een onbekend angstaanjagende geschreeuw klonk terwijl The Jersey Devil de aanwezigen verminkte en verscheurde.

Degenen die na de slachtpartij nog leefden zagen het beest naar de schoorsteen rennen en wegvliegen richting de Pine Barrens waar het sindsdien woont. Tot op de dag van vandaag claimt The Jersey Devil, ook bekend als Leeds Devil, de Pines als zijn eigendom en terroriseert iedereen die het tegen komt.

Het is natuurlijk, voor een logisch iemand, een onwaarschijnlijk verhaal. Maar niet alleen omdat het ongeloofwaardig klinkt, maar omdat Indianen het gebied al eeuwen voor Mother Leeds "de plaats van de draak" noemden, wat suggereert dat er al langer iets aan de hand is.

Nachtcamera Jersey Devil
Nachtcamera Jersey Devil

Waar is The Jersey Devil nu?

The Jersey Devil wordt nog steeds regelmatig gespot in de regio van Pine Barrens en maakt zelfs de lokale bevolking nog bang. Pine Barrens maakt deel uit van het 1,1 miljoen hectare (25% van Nederland) grote natuurreservaat Pinelands. Een prachtige uitgestrekte ruimte om te wonen voor iets wat liever mensen mijdt. En hoewel het aantal waarnemingen de laatste tijd laag is, klinkt wel vaak een onheilspellend gejammer uit het bos. Een geluid dat zelfs de ervarenste jagers en faunabeheerders niet kunnen toeschrijven aan een dier dat ze kennen. En los van de schreeuwen en de waarnemingen worden ook nog met regelmaat dieren gevonden die verminkt zijn. Koeien, schapen en zelfs huisdieren.

De indrukwekkendste waarnemingen The Jersey Devil

De eerste getuige is de 19e-eeuwse zeeheld Stephen Decatur. Hij ziet de Jersey Devil boven zijn schip vliegen en schoot er met zijn kanon op. Het verhaal vertelt dat het wezen gewoon door bleef vliegen ook al had het kanon zijn vleugel doorboord.

Ook in de 19e eeuw was er de broer van Napoleon Bonaparte, Joseph Bonaparte. Hij ziet de Jersey Devil tijdens een jachtexpeditie in 1820, in de buurt van zijn landgoed in New Jersey.

De beruchtste reeks van deze waarnemingen vond plaats in van zestien tot en met 23 januari in 1909. Die acht dagen zijn de actiefste dagen ooit wat waarnemingen van The Jersey Devil betreft. Gedurende deze periode werd het wezen gezien in minimaal vier staten: New Jersey, Pennsylvania, Delaware en Maryland. Gemakshalve wordt de waarnemingen van vele duizenden mensen tegenwoordig afgedaan als massahysterie. Maar ik vind dat te makkelijk. Zoveel mensen, verspreid over 4 staten, die allen aan massahysterie lijden? Nee, dat is onwaarschijnlijk. Onder de getuigen zaten veel geloofwaardige getuigen zoals politieagenten en andere ambtenaren.

Joseph Napoleon
Joseph Napoleon

Waar is The Jersey Devil nu?

Twee politieagenten in Camden County, New Jersey zagen het wezen. Na met spoed te komen na een oproep waarbij de hond van een vrouw werd gebeten door het monster, schoten twee van de officieren, Thomas Cunningham en William Crouch, hun revolvers leeg op The Jersey Devil. Het beest leek geen last van de kogels te hebben en vloog weg in de nacht. Een menigte van meer dan 100 mensen was getuige van deze gebeurtenis.

De volgende nacht was de derde agent, Louis Strehr, getuige van een dier met de kop en het lichaam van een kangoeroe en 'vleermuisvleugels' die uit de waterbak van zijn paarden dronk. New Jersey raadslid EP Weeden zag de duivel vanuit zijn raam nadat hij 's nachts werd gewekt door geklop op zijn deur. Hij dacht eerst dat het een bewoner was die naar hem toe kwam voor hulp, maar hij beweert de vleugels te hebben horen klapperen en de hoefafdrukken op zijn dak te hebben gezien.

En toen was Pennsylvania aan de beurt. Dit was een van de weinige waarnemingen van The Jersey Devil buiten de staat New Jersey. Het was James Sackville (die later politiechef van Bristol zou worden) die zei dat hij een gevleugeld beest met vreemde kenmerken zag. Deze kenmerken waren onder meer dat het "huppelde als een vogel" en dat het een vreselijke schreeuw had. Net als andere agenten schoot hij ook zijn pistool leeg op het beest, zonder succes. Het vloog rustig weg.

Kort daarna in Bristol, deelde de directeur van een postkantoor, EW Minster, mee dat hij het beest over de Delaware River zag vliegen. Hij beschreef de duivel met de kop van een ram, gekrulde horens, lange dunne vleugels en korte voorpoten met lange achterpoten. Hij hoorde ook dezelfde "vreselijke schreeuw" die meerdere getuigen hoorden.

Philadelphia zelf werd het zwaarst getroffen door de gebeurtenissen van 1909. Mevrouw JH White zag The Jersey Devil in haar achtertuin en viel flauw toen ze het zag. Haar man joeg het beest weg. Een automobilist meldde dat hij bijna over een "vuurspuwend" dier op Washington Avenue was gereden, terwijl ene William Becker er stenen naar gooide op Limekiln Pike. Je moet het maar durven... Tot slot was er een menigte mensen, die de duivel tussen Fairmount Avenue en Beach Street in Fishtown zag.

Jersey Devil beloning bij vangst
Jersey Devil beloning bij vangst

Waar is The Jersey Devil nu?

Zoals je zult begrijpen veroorzaakten deze waarnemingen paniek, omdat velen de waarneming en The Jersey Devil als een bedreiging zagen voor de inwoners van zowel New Jersey als Pennsylvania. Eén schooldistrict sloot de school op vrijdag 26 januari gesloten vanwege een gebrek aan leerlingen. De meeste gezinnen kozen ervoor om hun kinderen thuis te houden. Een optreden in een theater in Camden werd om dezelfde redenen geannuleerd. De Philadelphia Zoo loofde een beloning uit van 250.000 dollar voor de vangst van het mysterieuze dier. De beroemde schets van de Jersey Devil waarnaar tegenwoordig het meest wordt verwezen, werd gebruikt als illustratie bij de beloning in The Philadelphia Bulletin.

Waarnemingen gaan door tot op de dag van vandaag, maar niet zo vaak als in 1909. Een heldere verklaring ontbreekt nog steeds en iedereen in Jersey kent wel iemand die de Jersey Devil gezien heeft. Normale mensen, als jij en ik, die met hun hand op het hart over hun ervaring vertellen. Er huist iets in die bossen. Is het een zeldzaam dier? Dat geloof ik niet, want dan moeten er meer zijn. Er is iets anders aan de hand en ik denk dat het een paranormaal fenomeen is.

Jersey Devil boven de snelweg.
Jersey Devil boven de snelweg.
cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties