Spontane menselijke ontbranding
Leestijd: 4 minuten

Spontaneous Human Combustion

Idioot, alleen al het idee dat iemand spontaan in band kan vliegen! Er is toch niets in het lichaam dat zo'n reactie zou kunnen veroorzaken? Maar toch zijn er de afgelopen 3 eeuwen genoeg data verzameld van dit vreemde fenomeen waarbij mensen, zonder voorafgaande waarschuwing of blootstelling aan open vuur, verbranden. Het enige dat overblijft na een Spontane menselijke ontbranding, is as en misschien een willekeurig verkoold ledemaat. Het feit dat er nooit schade lijkt te worden aangericht aan de directe omgeving, stelt experts voor een raadsel. Dit onverklaarbare fenomeen wordt spontane menselijke ontbranding genoemd, in het Engels Spontaneous Human Combustion.

Veel slachtoffers van spontane menselijke ontbranding, zitten in een stoel wanneer het gebeurde. In het begin van dit fenomeen dachten onderzoekers dat de slachtoffers alcoholisten waren. De magere theorie achter spontane menselijke ontbranding was dat het werd veroorzaakt door een chemische reactie veroorzaakt door alcohol in het bloed. Deze theorie heeft het heden niet gehaald.

De slachtoffers hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken. Over het algemeen is de romp van het lichaam het zwaarst verbrand en vaak worden een paar smeulende, zwartgeblakerde voeten gevonden. Daarbij zijn armen, schedels en zelfs ruggengraat de enige overblijfselen. Het letsel aan de lichamen die zijn verbrand lijkt te worden veroorzaakt door een hitte (600°C) die hoger is dan dat van een crematorium. Ondanks die enorme hitte verbrande voorwerpen vlak bij het slachtoffer niet. Soms is er een verschroeide plek op het tapijt waar hun voeten zouden zijn geweest.

Mary Reeser
Mary Reeser

Slachtoffer was van spontane menselijke ontbranding

Spontane menselijke ontbranding werd in 1673 voor het eerst onderzocht door de Fransman James Dupont. Hij bestudeerde meerde gevallen en zette zijn mening daarover in zijn boek, De Incendiis Corporis Humani Spontaneis. Duponts interesse in dit onderwerp werd gewekt door de rechtszaak tegen Nicolle Millet. In dit geval werd een verdachte onschuldig bevonden aan de moord op zijn vrouw, omdat de jury oordeelde dat ze slachtoffer was van spontane menselijke ontbranding.

Aan het begin van de 18e eeuw was spontane menselijke ontbranding geaccepteerd als mogelijke doosoorzaak. Zelfs, Charles Dickens gebruikte het als doodsoorzaak voor het personage Krook in zijn roman Bleak House.

Het bekendste geval van spontane menselijke ontbranding is van 2 juli 1951 met als slachtoffer de 67-jarige Mary Reeser uit Florida. De enige delen van Mary over waren was haar schedel, haar wervelkolom, haar linkervoet en een stapel as. Vreemd was ook dat haar schedel was gekrompen tot de grootte van een honkbal, terwijl bij extreme verhitting de schedel juist groter wordt... De autoriteiten verklaarden dat ze was omgekomen bij een normale huisbrand. Maar dat was niet geloofwaardig omdat geen enkel deel van haar appartement, inclusief katoenen lakens en een stapel kranten die naast haar lagen, was beschadigd.

Onderzoekers van spontane menselijke ontbranding hebben tot op heden geen bevredigende verklaringen.

Michael-Faherty
cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties