Rosalia Lombardo, de knipogende mummie
Leestijd: 3 minuten

Rosalia Lombardo - De knipogende mummie

Rosalia Lombardo (13 december 1918 - 6 december 1920), was een Italiaans kind dat stierf aan een longontsteking. Rosalia's vader, de vermogende ambtenaar Mario Lombardo, was er logischerwijs emotioneel kapot van. Om het leed een heel klein beetje te verzachten nam hij contact op met Alfredo Salafia, een bekende balsemer, om haar te conserveren. Haar lichaam was het laatste lijk dat werden toegelaten tot de kapucijnercatacomben van Palermo op Sicilië.

Dankzij de kundige balsemtechnieken van Salafia is de buitenkant van het lichaam al die jaren goed bewaard gebleven. Röntgenfoto's van het lichaam laten zien dat ook alle organen opmerkelijk intact zijn. Het lichaam van Rosalia Lombardo wordt bewaard in een kleine kapucijnerkapel. De kist met glazen deksel is te zien aan het einde van de rondleiding door de catacomben.

Rosalia Lombardo
Rosalia Lombardo

De mummie die knippert met de ogen

In 2009 waren toch de eerste tekenen van ontbinding te zien. Vooral de huid van mummie Rosalia Lombardo begon te verkleuren. Om dit probleem aan te pakken, werd de mummie naar een drogere plek in de catacomben verplaatst en werd haar oorspronkelijke kist in een hermetisch afgesloten glazen omhulsel met stikstofgas geplaatst om verder bederf te voorkomen. De mummie is zo goed bewaard gebleven dat je zou denken dat ze nog leeft... vooral als ze naar je knippert met haar ogen.

Het behoud van Rosalia is slechts een deel van de reden dat ze zo'n populaire attractie blijft. Nu, bijna een hele eeuw na haar dood, zeggen bezoekers dat Rosalia daadwerkelijk met haar ogen knippert in haar glazen kist. Onlangs gemaakte time-lapse-foto's lijken haar oogleden griezelig open en dicht te laten gaan, haar blauwe ogen onbeschadigd en glinsterend in de catacombenlichten. Beweringen dat het door lichtval komt schieten tekort. Iedereen kan zien dat er iets anders aan de hand is. Maar nog niemand heeft een wetenschappelijke verklaring voor haar knipperende ogen gevonden.

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties