Loch-Ness-monster
Leestijd: 5 minuten

Het Monster van Loch Ness

Iedereen kent toch de kampvuur verhalen en mythen uit Schotland. Het land spreek erg tot de verbeelding van mensen over de hele wereld. Elk kasteel heeft spoken en elke regio haar eigen geesten en criptiden. En vergeet niet de fantastische clan namen en moedige strijders. Het allerbekendste is natuurlijk het Monster van Loch Ness. Door de lokale bevolking liefkozend "Nessie" genaamd omdat er niets monsterlijks aan het Monster van Loch Ness is. Het wezen heeft nog nooit aanleiding gegeven om gevreesd te worden.

Er zat de afgelopen eeuw een dip in het aantal waarnemingen, maar sinds 5 jaar wordt het Monster van Loch Ness jaarlijks nog altijd vaker dan 10 keer gezien. Er komen ook met regelmaat verklaringen voorbij over wat het kan zijn. Uit de wetenschap werd kortgeleden als verklaring gegeven dat het wel een dikke paling kon zijn..... Dus uit die hoek wordt het Monster van Loch Ness niet serieus genomen.

Of je nu wel of niet gelooft dat het monster van Loch Ness echt is, het mysterie eromheen is intrigerend en vermakelijk. Bovendien vaart de lokale middenstand er wel bij.

Lake-Loch-Ness

Wat is het monster van Loch Ness?

Het monster van Loch Ness is een beroemde cryptide, een wezen waarvan het bestaan ​​twijfelachtig is omdat er nooit bewijs is dat het bestaat. Over de hele wereld heb je cryptiden. De Himalaya heeft de Yeti, Noord-Amerika heeft Bigfoot, Mexico en Zuid-Amerika hebben de Chupacabra en zo heeft Schotland het Monster van Loch Ness.

De meeste getuigen die het Monster van Loch Ness hebben gezien omschrijven Nessie als een groot groen dier met een spitse kop en een langwerpige nek. Veel mensen die zich in het Monster van Loch Ness verdiept hebben zijn er van overtuigd dat het een soort dinosaurus is die het als soort wel overleefd heeft. In tegenstelling tot alle andere dinosaurussen. Het meest lijkt Nessie op de plesiosaurus die 65 tot 200 miljoen haar geleden leefde.

Aan het begin van dit millennium, in 2003 werd een plesiosaurus-wervel gevonden op de oevers van Loch Ness, maar dat leek veel op een hoax. De plesiosauriërs was koudbloedig en zou het geen week overleven in de koude meren van Loch Ness., maar niet als het dier een variant was en geëvolueerd is.

Loch-Ness-wervel

Oude waarnemingen

De eerste gedocumenteerde waarneming van het schepsel was in 565, toen de Ierse monnik St.-Columba mensen dicht bij Loch Ness tegenkwam die een man direct naast de rivier de Ness begroeven. Bij navraag kreeg St.-Columba te horen dat de overleden man was aangevallen door een monster uit het water dat hem aanviel en onder water trok. De diepgelovige en op God vertrouwende St.-Columba, stuurde een van zijn volgelingen de rivier in om te zwemmen. St.-Columba had zijn speedo niet bij zich, anders was hij vast zelf gegaan. Toe hij zag dat het monster zijn volgeling op het oog had, sloeg St.-Columba naar verluidt het kruisteken en sprak tot het wezen: "Ga niet verder. Raak de man niet aan. Ga weg." Heftig geëmotioneerd en terneergeslagen droop het monster af.

Het aantal waarnemingen van het Monster van Loch Ness namen enorm toe in de jaren dertig. Dat kwam naar alle waarschijnlijkheid door de verbeterde infrastructuur om het meer heen. Dat stimuleerde het verkeer in de regio flink. George Spier was 1 van de mensen die in 1933 het wezen zagen. George Spicer en zijn vrouw zagen een wezen vlak voor hen de weg oversteken. Het was vermoedelijk 8 meter lang en ongeveer 3 meter breed. Het had een lange nek en geen ledematen.

Andere waarnemingen en foto's volgden dat jaar. Veel werden weggelachen en niet serieus genomen. Maar toen, in 1934, was er opeens een foto van het Monster van Lochness. Een afbeelding met daarop de rug en kop. Gemaakt door de chirurg Robert Kenneth Wilson uit Londen. Hij maakte in totaal 4 foto's van het dier, waarvan drie wazig waren en 1 scherp naar de maatstaven van toen.

Door de jaren heen is de foto veel geanalyseerd en mikpunt van kritiek geweest. Terecht zo bleek, want later werd onthuld dat het een hoax was. De beroemdste en eerste foto van het Monster van Loch Ness is een speelgoedonderzeeër met een kop en nek eraan gemaakt.

Er zijn door de jaren heen veel expedities geweest, zoals in 1987. Een expeditie van £1 miljoen genaamd Operatie Deepscan. 24 boten met sonar scanden het meer een week lang maar vonden niets. In 2003 financierde de BBC een zoektocht naar het meer. Maar zelfs met 600 sonarstralen en hulp van een satellietvolgsystemen kwam er niets aan het licht.

Loch-Ness

Is het Monster van Loch Ness nou echt of niet?

Op dit moment zien de meeste mensen het gewoon als een mythe en verwerpen ze elk "bewijs", maar al die waarnemingen zijn toch geen onzin. Al die mensen die er zeker van zijn wat gezien te hebben, die kletsen toch niet uit hun nek? Het is waarschijnlijk dus geen plesiosaurus, maar er zwemt wel iets wat de mythe levend houdt....

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties