faq

Veelgestelde vragen

Ik krijg vaak dezelfde vragen. Dat is niet erg, dat vind ik heel logisch. Om de lezers van deze website tegemoet te komen heb ik een lijst van meest gestelde vragen en mijn antwoord daarop gemaakt. Het kan altijd gebeuren dat jouw vraag er niet tussen staat. Voel je vrij mij te mailen als je een vraag hebt. 

Laat ik beginnen met een flauw antwoord. Cryptozoöloog word je niet dat ben je. Bij mij spitsten mijn oren, gingen mijn ogen op scherp en zoog ik al vanaf jonge leeftijd fabels, mythes en verhalen over Bigfoot op. Ik vond ze eng, maar ook mateloos interessant. En wat doe je als je iets interessant vindt? Je gaat opzoek naar meer informatie. Mijn interesse ontstond voor internet voor particulieren beschikbaar was, dus ik was veroordeeld tot de bieb. En daar was een klein hoekje, bij de volwassenen, over ufo's, Nostradamus, mysteries, de Bermudadriehoek etc. Ik kwam er niet mee langs elke bibliothecaresse, maar meestal wel. En dan ging ik thuis met een gevoel van opwinding, nieuwsgierigheid en ook wel angst de boeken verslinden.

En als je maar genoeg leest, documentaires kijkt, met "soortgenoten" kennis en meningen deelt... Dan sta je op een dag op met de titel cryptozoöloog. Gemiddeld heb je 10.000 uur oefening nodig met iets voor je jezelf specialist mag noemen.

Er is geen opleiding voor. Er is geen training voor. Er is zelfstudie voor nodig. Veel zelfstudie.

Natuurlijk niet. Wel veel, maar alles valt of staat bij toelichtingen en nuances. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat er aan het eind van de wetenschap nog een hele lange weg is zonder antwoorden. Tegenwoordig wil iedereen alle wonderen, alle vreemde waarnemingen, alle onverklaarbare ervaringen door de trechter van wetenschap duwen. Ik snap die behoefte, want iets begrijpen maakt het beter te bevatten en daardoor minder eng. Maar wetenschap heeft nog lang niet alle antwoorden. Daar mogen we ons weleens bij neerleggen. Dan hoeven we niet meteen een ervaring, waarneming of paranormaals als onwaar te bestempelen.  

Om deze vraag te beantwoorden ga ik er even vanuit dat je gelooft in bepaalde elementen op deze website. Bijvoorbeeld Bigfoot of aliens. Geloof je er niet in, dan kun je de vraag beantwoorden door te zeggen dat het allemaal nep is.

Maar stel je gelooft in Bigfoot. Dan weet je ook dat het een schuw, een zich goed verschuilend, mogelijk gevaarlijk "dier" is. Die nodig je niet uit voor een fotostudio en als je dat toch doet dan zal je zien dat hij/zij niet op komt dagen. Dus in het geval dat je er één ziet, dan zal dat kort zijn. En je bent waarschijnlijk ook nog bang en het wezen helpt zich uit de voeten... Maak maar even een scherpe foto of opname dan... Hetzelfde geldt voor aliens, ufo's etc. Maar er is desalniettemin ontzettend veel beeld materiaal. Veel nep, maar ook veel raadselachtig. En als maar 5% waar is....

Dat is niet zo. Ufo's en cryptiden worden over de heel wereld gezien al 3000 jaar geleden... Alleen bereikt een ufo waarneming uit Nepal ons niet omdat we niet op die regio georiënteerd zijn al is het maar omdat we de taal niet spreken. Of omdat de media in de meeste landen niet zo vrij zijn als in het Westen.

Maar er zit naar mijn idee nog meer achter in het geval met ufo's. Als je er, net als ik, vanuit gaat dat ufo's bemand worden door zeer intelligente wezens, dan hebben ze op de steppe in Afrika niets te zoeken. Dan concentreer je je op de landen die de meeste invloed, macht en dreiging hebben. Het mag helder zijn dat Amerika 1 van die landen is. Net als Rusland en China bijvoorbeeld. Alleen hebben de laatste een minder open cultuur.