Leestijd: 4 minuten
De vrouw die niets vergeet
Jill Price is een vrouw uit Californië die is gediagnosticeerd met hyperthymesia, een zeldzame aandoening waardoor ze een extreem gedetailleerd en levendig geheugen heeft van bijna elke dag van haar leven sinds ze 14 jaar oud was. Deze aandoening staat ook bekend als een hoogst superieur autobiografisch geheugen (HSAM).
Price werd voor het eerst bewust van haar aandoening toen ze op de universiteit zat. Ze herinnerde zich vaak specifieke gebeurtenissen uit haar verleden met extreme precisie en nauwkeurigheid en vond dat het moeilijk was om iets te vergeten dat haar was overkomen. Ze ging naar een neuropsycholoog, Dr. James McGaugh, die bevestigde dat ze hyperthymesia had.
Hyperthymesia is een aandoening waarbij individuen specifieke gebeurtenissen uit hun verleden met extreme precisie en nauwkeurigheid kunnen herinneren. De precieze oorzaak van hyperthymesia is niet bekend, maar wordt gedacht dat het verband houdt met de manier waarop herinneringen worden gecodeerd en opgeslagen in de hersenen. Sommige onderzoekers geloven dat mensen met hyperthymesia een verhoogde capaciteit hebben om gedetailleerde herinneringen te vormen en te behouden, terwijl anderen geloven dat het mogelijk verband houdt met een neurologische aandoening.
De aandoening van Price heeft zowel positieve als negatieve effecten op haar leven gehad. Aan de ene kant is ze in staat om gebeurtenissen uit haar verleden met ongelooflijke precisie te herinneren, wat zeer nuttig kan zijn voor haar persoonlijke en professionele leven. Bijvoorbeeld, ze kan belangrijke data en afspraken makkelijk onthouden en ze kan details van belangrijke gesprekken en vergaderingen herinneren die anderen zouden zijn vergeten.
Aan de andere kant kan haar aandoening ook verlammend zijn. Ze wordt voortdurend overspoeld met herinneringen en ze vindt het moeilijk om iets te vergeten, zelfs traumatische of negatieve gebeurtenissen. Ze beschreef het als een last en het beïnvloede haar dagelijks leven, slaap en relaties. Ze voelt zich vaak overweldigd en heeft moeite om zich op het heden te concentreren.
Price schreef een boek, "The Woman Who Can't Forget
Emotionele impact
Naast de studies die door Dr. McGaugh zijn uitgevoerd, hebben onderzoekers van de Universiteit van Californië ook Price bestudeerd. Ze stelden vast dat de activiteiten van haar hersenen in de regio's verantwoordelijk voor autobiografisch geheugen, de hippocampus en neocortex, hoger zijn dan normaal. Dit ondersteunt de theorie dat hyperthymesia verband houdt met een verhoogde capaciteit om gedetailleerde herinneringen te vormen en te behouden.
De aandoening van Price is ook vergeleken met die van savant-syndroom, waarbij individuen met ontwikkelingsstoornissen of hersenletsels uitzonderlijke vaardigheden hebben in specifieke gebieden, zoals geheugen of wiskunde. Echter, Price heeft geen ontwikkelingsstoornissen of hersenletsels en haar uitzonderlijke geheugencapaciteit is niet beperkt tot een specifiek gebied.
Het geval van Price en anderen zoals zij hebben waardevolle inzichten gegeven in hoe herinneringen worden gevormd en opgeslagen in de hersenen.
Hyperthymesia is een zeldzame aandoening en er zijn slechts enkele gevallen wereldwijd zijn vastgelegd. Er is meer onderzoek nodig om deze aandoening beter te begrijpen en te bepalen of er effectieve manieren zijn om de negatieve effecten die het op het leven van een individu kan hebben aan te pakken.
Het verhaal van Price benadrukt ook het belang van het aanpakken en beheren van de emotionele impact van een aandoening als hyperthymesia. Ze is open geweest over de moeilijkheden waarmee ze is geconfronteerd en de strategieën die ze heeft gebruikt om ermee om te gaan, zoals therapie en mindfulness-oefeningen.
Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog
Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.
Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
1x per maand & reclamevrij