de-vloek-van-Tutankhamun
Leestijd: 5 minuten

De vloek van Tutankhamun

De vloek van Toetankhamon, ook wel bekend als de "vloek van de farao", is een verhaal dat gaat over een vloek die zou zijn uitgesproken op degenen die het graf van de Egyptische farao Toetankhamon zouden openen. Het verhaal begon in 1922, toen de Britse archeoloog Howard Carter het graf van de farao ontdekte in de Vallei der Koningen in Egypte.

Na de ontdekking van het graf, begonnen verschillende leden van de expeditie onder verdachte omstandigheden te sterven. De eerste slachtoffers waren Lord Carnarvon, de financier van de expeditie, die stierf aan een infectie die hij opliep tijdens een operatie, en George Jay Gould I, een rijke Amerikaanse investeerder. Andere leden van de expeditie stierven aan ziekten zoals longontsteking, bloedvergiftiging en een hartaanval.

Sommigen geloven dat de vloek was uitgesproken door de priesters van de tempel van de goden die het graf van Toetankhamon bewaakten, en dat de vloek zou zorgen voor de dood van degenen die het graf zouden openen. Anderen geloven dat de vloek een gevolg was van de ontheiliging van het graf van de farao, die als heilig beschouwd werd in de oude Egyptische cultuur.

Wie was Toetankhamon

Toetankhamon was een Egyptische farao uit de 18e dynastie, tijdens de periode van de Egyptische geschiedenis die bekend staat als het Nieuwe Rijk. Hij is het best bekend vanwege de ontdekking van zijn onaangetaste graf door Howard Carter in 1922. Toetankhamon was een kleine koning en zijn heerschappij was relatief onbelangrijk, maar zijn graf was een van de weinige die in de oudheid niet is geplunderd. Het was gevuld met een rijkdom aan grafgiften, waaronder het beroemde, solide gouden masker van Toetankhamon. Zijn graf en zijn schatten hebben ons een glimp opgeleverd van de praal en rijkdom van de Egyptische farao's.

De dood van Toetankhamon

De oorzaak van de dood van Toetankhamon is onzeker, omdat er door de jaren heen verschillende theorieën zijn gekomen. Sommige experts geloven dat hij stierf aan een infectie van een beenwond of aan complicaties van een gebroken been. Andere theorieën zijn moord of een plotselinge ziekte.

In 2005 voerden een team van Egyptische en buitenlandse experts een CT-scan uit op de mummie van Toetankhamon en vonden dat hij een fractuur had in zijn linkerdijbeen. Er werd voorgesteld dat deze verwonding kort voor zijn dood was opgelopen en dat deze een fatale infectie zou kunnen hebben veroorzaakt.

Verdere studies in 2010, waaronder de analyse van DNA-monsters van zijn mummie, hebben aangetoond dat Toetankhamon stierf aan complicaties van een gebroken been, gecombineerd met ernstige malaria.

De precieze omstandigheden van de dood van Toetankhamon worden nog steeds betwist en er is meer onderzoek nodig om de doodsoorzaak te bevestigen.

Begraafplaats

Toetankhamon was begraven in de Vallei der Koningen in Egypte. De Vallei der Koningen is een begraafplaats in Luxor, waar veel farao's van het Nieuwe Rijk werden begraven. Toetankhamons graf was een van de weinige die in de oudheid onaangeroerd was gebleven, waardoor zijn graf en de schatten die erin waren begraven, een unieke inkijk gaven in de rijkdom en opstandigheid van de farao's uit het Nieuwe Rijk.

Zijn graf
Zijn graf

Slachtoffers van de vloek van Tutankhamun

De leden van de expeditie die naar verluidt zouden zijn getroffen door de vloek van Tutankhamun zijn:

  • Lord Carnarvon, de financier van de expeditie, stierf in april 1923 aan een infectie die ontstond na een operatie.
  • George Jay Gould I, een vriend van Lord Carnarvon, overleed in mei 1923 aan een longontsteking.
  • Captain Richard Bethell, assistent van Carter, werd in november 1929 gevonden dood in zijn slaap, vermoedelijk door een hartaanval.
  • Richard Luttrell Pilkington Bethell, de zoon van Captain Bethell, overleed in november 1929 aan een hartaanval.
  • Arthur Cruttenden Mace, een lid van de expeditie, overleed in 1928 aan een maagzweer.
  • Alan Gardiner, een Egyptoloog die betrokken was bij de expeditie, overleed in 1963 aan hartfalen.
  • Howard Carter, de leider van de expeditie, overleed in 1939 aan een longontsteking.
  • Lord Westbury, een vriend van Lord Carnarvon, overleed in 1927 aan een hartaanval.
Zo zag Tutankhamun eruit
Zo zag Tutankhamun eruit

Niet alleen leden van de expeditie

Naast de leden van de expeditie, zijn er ook andere personen die gelinkt worden aan de vloek van Toetankhamon. Een van de bekendste is de Egyptoloog Arthur Weigall, die betrokken was bij de opgravingen en later schreef over de vloek in zijn boek "The Curse of the Pharaohs". Weigall geloofde in de vloek.

Ook andere archeologen die betrokken waren bij de opgravingen zoals Theodore Davis, Theodore M. Davis en Theodore M. Davis jr. zouden zijn getroffen door de vloek.

De media speelde in die tijd een grote rol in de verspreiding van het verhaal van de vloek. De dood van Lord Carnarvon en andere leden van de expeditie werd vaak in verband gebracht met de vloek en dit versterkte het idee dat er een vloek was uitgesproken.

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de vloek. Sommigen geloven dat de vloek is uitgesproken door priesters van de goden die het graf bewaakten, anderen geloven dat de vloek een gevolg is van de ontheiliging van het graf van de farao. Andere theorieën suggereren dat de vloek een psychologisch fenomeen is, veroorzaakt door angst en schuldgevoel over de ontheiliging van het graf.

Tegenwoordig

De vloek van Tutankhamun is nog steeds een populaire mythe in de moderne tijd. De vloek wordt vaak gebruikt in fictie, zoals boeken, films en televisieseries. Ook in populaire cultuur wordt de vloek vaak geassocieerd met de opgraving van het graf van Tutankhamun en de dood van de expeditieleden.

Er zijn ook mensen die geloven dat de vloek van Tutankhamun nog steeds actief is en dat de opgraving van het graf van de farao nog steeds gevolgen heeft voor degenen die ermee in contact komen. 

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties