dode-zeerollen-schat
Leestijd: 3 minuten

Wie vindt de Dode Zee schat van 1 miljard?

Archeologen blijven racen tegen grafrovers om meer oude Dode Zeerollen te vinden en de schat waar ze naar toe kunnen leiden.

De Dode Zeerollen zijn oude Joodse manuscripten die sinds 1947 worden gevonden in de Qumran-grotten in de woestijn ten noorden van de Dode Zee. De manuscripten die tot dusver zijn gevonden zijn geschreven op perkament, papyrus en één op koper. De koperen rol is een van de beroemdste rollen omdat het de enige metalen rol is en het locaties noemt waar  goud en zilver verborgen zijn. Meer dan 4.600 stukken edelmetaal staan ​​vermeld op de rol, wat de totale waarde meer dan 1 miljard euro maakt...

De koperen rol is zo dun dat het opgerold kon worden, maar vanwege corrosie moest de rol voor conservering in reepjes worden gesneden. Het is nu te zien in het Jordan Museum.

Dode Zeerollen
Dode Zeerollen

Cryptisch

De koperen rol leidde tot een van de grootste schattenjachten in de geschiedenis. Talloze expedities hebben al geprobeerd de schat te vinden. De aanwijzingen naar de locatie van de schat zijn echter zo cryptisch en vaag beschreven dat elke schatzoeker het moeilijk zal hebben om het uit te zoeken. Eén van de locaties is bijvoorbeeld omschreven als "In de zoutput die onder de treden is: eenenveertig stukken zilver. In de grot van de oude waskamer, op het derde terras: vijfenzestig goudstaven." Daar is geen chocola van te maken.

Koperen Dode-Zeerol
Koperen Dode-Zeerol

Schattenjacht

Een uitgebreide schattenjacht vond plaats in 1962 toen archeoloog John Allegro mogelijke begraafplaatsen opgroef die op een rol stonden. Helaas kwam hij met lege handen terug, maar dat weerhield andere schatzoekers er niet van om zijn voorbeeld te volgen. Vanwege de huidige politieke situatie in de regio waar de rollen zijn gevonden, is het moeilijk om toestemming te krijgen voor serieuze opgravingen. Dit kan kan heel goed betekenen dat de schat nog ergens ligt te wachten om gevonden te worden. Dus stof je metaaldetector af en boek een trip naar de Dode Zee...

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties