Leestijd: 4 minuten
De mammoet komt terug!
George Church, wie kent hem niet? Ik niet tot enkele uren geleden. Maar het is iemand die tot de verbeelding spreekt. Hij is controversieel, inspirerend maar ook een bekend geneticus en pionier op het gebied van DNA-sequencing (Google even, heb ik ook gedaan) en gentherapie. Hij is een professor aan Harvard en MIT, maar ook de drijvende kracht achter opmerkelijke bedrijven.
Mammoet obsessie
Twee jaar geleden haalde hij de krantenkoppen voor zijn werk op het gebied van anti-veroudering. Hij begon, met de start-up die hij oprichtte, een proef met een experimentele gentherapie die de ontwikkeling van leeftijdsgerelateerde ziekten bij honden moet vertragen. Als ze succesvol zijn bij honden willen ze overstappen op mensen. Maar George doet meer en daar gaat dit bericht over. Hij is geobsedeerd door de uitgestorven wolharige mammoet en wil dat dier weer tot leven wekken. Om dat te bereiken heeft hij in zijn vrije tijd nog een bedrijfje gelanceerd, genaamd Colossal.
Eerste gekweekte mammoet binnen 6 jaar
Colossal denkt dat het eerste genetisch herontworpen mammoet kalf over zes jaar het licht ziet. Voordat het dier volwassen is zijn we dan nog 10 jaar verder. Tot dusver heeft Colossal al 15 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Maar dat is lang niet genoeg voor het hele traject. Maar geld is niet echt een zorg omdat rijke jongens uit Silicon Valley dit ook een leuk project vinden.
Tot dusver klinkt het een beetje als een project van een gekke professor, maar er is een groter doel. Het maakt deel uit van een bredere strategie gericht op het oplossen van klimaatverandering en behoud van diersoorten.
"Er zijn veel mensen die alarm slaan over klimaatverandering, maar te weinig gaat het over het verlies van biodiversiteit en het verlies van soorten", zegt Ben Lamm. Ben Lamm is medeoprichter van Colossal en heeft ook een indrukwekkend cv vol met opgerichte bedrijven.
Mammoet embryo
Om een embryo te maken, moet het team DNA uit een olifantenei verwijderen en het vervangen door het bewerkte DNA – iets wat nog nooit eerder is gedaan. Als het niet werkt, is het back-upplan om gewoon olifantenweefsel in stamcellen te veranderen, met de bedoeling dat het zich in het laboratorium tot embryo's zal ontwikkelen. De volgende stap zou zijn om de embryo's te implanteren in een kunstmatige mammoet-baarmoeder die is bekleed met baarmoederweefsel dat is gegroeid uit stamcellen. Kortom, lastig verhaal.
De bedoeling van Colossal is goed, maar het project heeft ook geleid tot een golf van ethische vragen van andere wetenschappers. Het is dan misschien mogelijk om de mammoet tot leven te wekken, maar zouden we dat ook moeten doen?
Gaat het kweken van mammoeten lukken?
Heather Browning, een bekende Engelse filosoof, maakt zich zorgen over het mogelijke lijden van de toekomstige weesdieren. "Je hebt geen moeder voor een soort die – als ze ook maar enigszins op olifanten lijken – een buitengewoon sterke moeder-kind-band heeft die lang standhoudt", vertelde Browning aan The New York Times. "Als er een paar mammoeten gekweekt zijn en losgelaten worden op een toendra, wie zorgt er dan voor?"
Logische vragen, maar voorbarig. Want hoewel Colossal er van overtuigd is dat het gaat lukken, zijn er ook genoeg wetenschappers die er niet in geloven. Ik ben benieuwd!
Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog
Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.
Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
1x per maand & reclamevrij