kapa-cryptid
Leestijd: 5 minuten

De Kappa, een mythische Japanse bloedzuiger

Kappa (Japans: 河童 of かっぱ, wat "Rivierkind" betekent) zijn in het water levende kruisingen tussen reptielen en mensen. Ze leven volgens de mythe in de rivieren en beken die overal in Japan te vinden zijn. Op het droge zijn ze wat klungelig, maar in het water, helemaal als het warm is, voelen ze zich thuis. Ze zijn niet groot, maar kunnen eenvoudig een volwassen man aan.

Kappa hebben over het algemeen de omvang van een kind, met een huid vol schubben. Ze kunnen alle kleuren van de regenboog hebben, maar zijn meestal groen of rood.

Hun lichamen zijn gebouwd om te zwemmen, met zwemvliezen, en ze hebben een schildpadachtige snavel en schaal. Hun elastische, waterdichte huid ruikt naar vis en zou verwijderbaar zijn. Het betreft hier een Japanse cryptide, dus deze is net wat merkwaardiger dan Noord-Amerikaansee cryptiden. De Kappa heeft bijvoorbeeld 3 anussen zodat ze goed windjes kunnen laten.

Op hun kop hebben ze een schotelachtige lichaamsdeel. Dit lichaamsdeel is de bron van de kracht van een kappa en moet nat blijven. Als het water opdroogt, kan de kappa niet bewegen en sterft hij.

Kappa-eet-mensen
Kappa-eet-mensen

Het gedrag van een Kappa

Volwassen kappa's leven vaak alleen, maar ze maken wel makkelijk vrienden met andere cryptiden of zelfs mensen. De jongere kappa's worden leven vaak in familiegroepen.

De Kappa is trots en koppig, maar ook eervol; ze breken nooit hun beloftes. Bovendien beschikt de Kappa over een goede intelligentie en ze kunnen Japans spreken. Ze zijn ook medisch sterk ontwikkeld en er wordt gezegd dat mensen veel medische behandelingen hebben geleerd van een vriendelijke Kappa.

Je zou bijna denken dat het een goed idee is om een vriendschap aan te knopen met een Kappa, maar niets is minder waar. Want al eet een Kappa alles, er gaat voor hun niets boven komkommers, rauwe ingewanden of een verse mensen anus.

Ledematen van de kappa
Ledematen van de kappa

De ware aard van de Kappa

Kappa worden in Shinto (de oorspronkelijke religie van Japan) vereerd als een watergod. Er wordt door vrome mensen met regelmaat offers van komkommers naar rivieroevers gebracht. In ruil daarvoor helpt de kappa mensen door hun rijstvelden te irrigeren, vriendschap te sluiten met eenzame kinderen en mee te doen met traditionele spelletjes.

Maar... De Kappa kan ook grof en gewelddadig zijn. Ze zijn ondeugend van aard en gluren graag in kimono's en laten harde scheten in het openbaar. Meren en rivieren waar kappa's leven, zijn gemarkeerd met waarschuwingsborden. Hun favoriete aanvalsmethode is om hun tegenstander onder water te verdrinken of dood te bijten. Ze hebben een flinke hekel aan koeien en paarden en zullen deze dieren zonder enige reden aanvallen.

Het kan nog ranziger

Het is bekend dat ze zwemmende vrouwen ontvoeren of verkrachten en mensen levend verslinden. Meestal gaan ze voor de anus – in het bijzonder voor een mythische bal van vlees die zich net binnen de anus bevindt, de shirikodama genaamd. In het water is iedereen machteloos en is de Kappa oppermachtig. Op het land is het wel mogelijk om er een te slim af te zijn. Als dat gebeurt, zal de eervolle kappa zich verplicht voelen een buiging te maken waardoor het water van hun hoofd valt en het wezen sterft of ernstig verzwakt raakt. Overleeft een verslagen Kappa, dan heb je voor eeuwig zijn loyaliteit en vriendschap verdiend.

Kappa-tekening

Waar en wanneer?

De afbeelding boven toont een kappa die in 1801 in Mito, Japan, in werd gevangen. Deze kappa had een schildpadachtige borst, een kromme rug en drie anussen. De middelste afbeelding hierboven toont een humanoïde kappa zonder schild. De kappa links op de foto, geschetst door Ito Chobei, werd tussen 1764 – 1772 gevangen in Tokio. Toen het wezen aan Ota Chogen werd getoond, herkende hij het als een kappa. Ota had toevallig een kappa-schets bij zich waarop een wezen met vergelijkbare kenmerken te zien was. Volgens de tekst in het boek was deze kappa 60 cm lang en had hij een gladde huid zoals dat van een meerval.

Kappa-legendes zijn mogelijk gebaseerd op de Japanse reuzensalamander, ook bekend als hansaki . Deze staat op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten en mag niet zonder speciale vergunning worden gehouden. Helaas wordt deze in Japan toch nog gevangen voor consumptie of gebruik als medicijn. Nog even en Japan is de mythe én het dier kwijt.

Reuzen-salamander
cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties