batterij-van-Bagdad
Leestijd: 3 minuten

De historische batterij van Bagdad

De batterij van Bagdad is een merkwaardig artefact dat is ontdekt in de buurt van Bagdad. Er zijn ongeveer een dozijn van deze kleine bloempotachtige artefacten gevonden en hun doel is onderwerp van discussie. De overheersende theorie is ronduit verbijsterend en zet de ons beeld van de geschiedenis op z'n kop. Er wordt door veel archeologen gedacht dat de vaas met opmerkelijke inhoud een oude batterij is. Nou zijn batterijen vandaag de dag niets bijzonders. Maar wat zo mysterieus is, is dat de batterij ruim 2000 jaar oud is... Terwijl de batterij die we kennen pas in 1800 werd uitgevonden door de Italiaan Alessandro Volta.

Hoe ziet de pot er uit?

De pot is ongeveer 12,5 cm hoog met een opening van 4 cm aan de bovenkant. De vaas is gemaakt van gele klei en naar schatting ongeveer 2000 jaar oud. In de pot zit een koperen cilinder met 60-40 lood-tin legering. De bodem is afgedekt met koper en asfalt. In de cilinder werd een ijzeren staaf geplaatst en op zijn plaats gehouden met asfalt. Aangenomen wordt dat een vloeistof zoals azijn of wijn in het apparaat is gegoten omdat de ijzeren staven tekenen van corrosie vertonen.

Er werden replica's van de Bagdad-batterij gemaakt en getest. Uit de tests bleek tot verbijstering van de archeologen dat er ook echt elektriciteit geproduceerd wordt door de batterij.

bagdad-batterij-werking

Wat was het doel van de Bagdad batterij?

Het is dus zeker dat de objecten in staat zijn om elektriciteit te produceren, maar was dit ook het doel toen ze werden gemaakt? Als ze inderdaad bedoeld waren om als batterijen te worden gebruikt, dan wordt aangenomen dat ze hoogstwaarschijnlijk werden gebruikt voor galvanisatie (een methode waarbij een dunne laag van zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium op staal of ijzer wordt aangebracht om corrosie te voorkomen). Er zijn ook mensen die denken dat de gloeilamp al ontdekt was, sommige afbeeldingen uit die tijd geven aanleiding om dat te geloven. Hoe dan ook, ze waren 2000 jaar geleden al veel verder dan we dachten...

gloielamp-oudheid
cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties