Aswang
Leestijd: 4 minuten

De Aswang

De Aswang is een cryptid die voornamelijk bekend is uit de folklore van de Filippijnen. Het wordt beschreven als een menselijke vampierachtige wezen met een aantal unieke kenmerken, zoals de mogelijkheid om zijn of haar vorm te veranderen (Shapeshifting). Er zijn veel verschillende verhalen over de Aswang en het is een belangrijk onderdeel van de Filippijnse cultuur geworden.

In de meeste verhalen wordt de Aswang beschreven als een menselijke vampier die 's nachts op zoek gaat naar slachtoffers om te drinken. Sommige verhalen beschrijven de Aswang als een wezen dat het bloed van zijn of haar slachtoffers drinkt, terwijl andere verhalen beweren dat het de foetus of organen van zwangere vrouwen eet. Er zijn zelfs geruchten dat de Aswang in staat is om zichzelf of anderen te veranderen in dieren of zelfs in mist om zo onopgemerkt te kunnen blijven.

De Aswang wordt vaak beschreven als een angstaanjagend wezen. Er wordt gezegd dat het een krachtige betovering heeft die ervoor zorgt dat mensen in zijn of haar aanwezigheid niet in staat zijn om te schreeuwen of om hulp te roepen. Er wordt ook gezegd dat de Aswang in staat is om zich te vermommen als een normaal persoon, zodat het onopgemerkt onder de mensen kan leven.

Er zijn diverse methoden om je te beschermen tegen een Aswang-aanval. Een veelgebruikte methode is om wijnruit (plant) of akruiden te gebruiken om de deur van een huis te besprenkelen. Dit zou de Aswang afschrikken en ervoor zorgen dat het niet binnen kan komen. Er wordt ook gezegd dat een huis waar licht brandt minder kans heeft om bezocht te worden door een Aswang.

Folklore of echt?

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel waarheid er schuilt in de verhalen over de Aswang, maar het is duidelijk dat het een belangrijk deel is geworden van de Filippijnse cultuur en folklore. Er zijn diverse theorieën over de oorsprong van de Aswang, waaronder dat het een volksvertelling is die is ontstaan uit angst voor ziektes. Andere theorieën suggereren dat de Aswang misschien wel een symbolische verbeelding is van koloniale onderdrukking of een metafoor voor maatschappelijke problemen.

Er zijn echter ook mensen die beweren dat de Aswang een bestaand wezen is, en dat het is gebaseerd op waarnemingen van echte dieren of mensen. Sommige cryptozoölogen geloven dat de Aswang een onontdekte soort zou kunnen zijn. Er zijn zelfs geruchten dat er exemplaren van de Aswang zouden zijn gezien in de Filippijnen en omringende landen.

Tot op heden is er geen concreet bewijs dat de Aswang echt bestaat, en veel van de rapporten kunnen worden verklaard als verkeerde identificaties of verhalen die zijn ontstaan uit angst en fantasie. Toch blijven verhalen over de Aswang bestaan en worden ze doorgegeven van generatie op generatie, wat aangeeft dat het een belangrijk onderdeel is van de Filippijnse cultuur en folklore.

Waarnemingen van de Aswang

Er zijn talloze waarnemingen van de Aswang gerapporteerd in de loop der jaren. Hier zijn drie voorbeelden van waarnemingen die vaak worden genoemd als mogelijke gevallen van de Aswang:

In de jaren negentig rapporteerde een boer uit de provincie Aklan in de Filippijnen dat hij een vrouwelijk wezen met een menselijk uiterlijk had gezien dat zich veranderde in een vleermuis en wegvloog. De boer beweerde dat het wezen zijn bloed wilde drinken.

In 2002, rapporteerde een groep jagers uit het stadje Bontoc dat ze een "hondachtig wezen" hadden gezien, dat later veranderde in een menselijke vrouw. Volgens de getuigen had het wezen lange tanden en rode ogen, en was het in staat om een mist te worden.

In 2011, werd er een video opgenomen in het dorp Sibuco, waarop een wezen te zien is dat wordt beschreven als een Aswang. Op de video is een wezen te zien dat lijkt op een menselijke met een lange staart, zich in een schaduw beweegt. Hoewel de video werd beschouwd als een hoax, leidde het wel tot veel discussie over de mogelijke bestaan van de Aswang.

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties