Ammut-ammit
Leestijd: 5 minuten

Ammut-ammit

De Ammut is een mythologisch wezen uit de Egyptische mythologie. Het is een monster met het hoofd van een krokodil, het lichaam van een leeuw en de staart van een paard. Volgens de mythologie werd de Ammut gebruikt bij de beoordeling van de zielen van overledenen.

De Ammut werd afgebeeld als een deel van de godin Maät, die de godin van de waarheid en het gerecht was. Maät was ook verantwoordelijk voor het handhaven van de balans in het universum. Bij de beoordeling van de zielen werd de Ammut gebruikt om te bepalen of een persoon opgenomen kon worden in het dodenrijk of dat hun ziel voor altijd verdoemd was.

De beoordeling van de zielen vond plaats in de zogenaamde Weegschaal van Maät. Hierbij werd het gewicht van de ziel van een overledene afgewogen tegen het gewicht van een veer. Als de ziel zwaarder was dan de veer, betekende dit dat de persoon tijdens zijn of haar leven te veel slechte dingen had gedaan en hun ziel voor altijd verdoemd was. De Ammut zou dan hun ziel opeten, wat betekende dat ze voor altijd verdwenen en nooit meer terug zouden keren.

Voorbereiden op de dood

Er bestonden echter ook andere manieren om te bepalen of een persoon opgenomen kon worden in het dodenrijk. Zo werd er bijvoorbeeld ook gekeken naar het gedrag van de persoon tijdens het leven en of ze de juiste rituelen hadden uitgevoerd om zich voor te bereiden op de dood.

De Ammut was dus een belangrijk onderdeel van de Egyptische mythologie en stond symbool voor het belang van goed gedrag tijdens het leven. Het was een manier om mensen te herinneren aan de gevolgen van hun daden en om ervoor te zorgen dat ze zich aan de regels hielden.

In de moderne tijd is de Ammut nog steeds een populaire mythologische figuur en wordt hij vaak afgebeeld in kunstwerken, films en boeken.

Ammut-tekening-egypte
De Papyrus van Ani is een papyrusrol geschreven in cursieve hiërogliefen en geïllustreerd met miniaturen. Het werk dateert uit de 19e dynastie van het Nieuwe Rijk uit het oude Egypte (ca. 1250 v.Chr). De Papyrus van Ani geldt als het mooiste voorbeeld van het Egyptische Dodenboek.

Ammut, Griffioen, Chimera, Am-mit, Am-mut-ef, etc.

Hoewel de Ammut vooral bekend is vanuit de Egyptische mythologie, zijn er ook parallellen te vinden met mythologische wezens uit andere culturen. Zo lijkt de Ammut bijvoorbeeld op de Griffioen uit de Griekse mythologie en op de Chimera uit de Romeinse mythologie. De Chimera was een mythologisch dier met het hoofd van een leeuw, het lichaam van een schaap en de staart van een slang. Net als de Ammut werd de Chimera gezien als een symbool van chaos en verwoesting.

De Ammut is te zien in de animatiefilm "The Prince of Egypt", waarin hij wordt afgebeeld als een wezen dat de zielen op eet. Ook in het boek "The Kane Chronicles" van Rick Riordan speelt de Ammut een rol. In dit boek is de Ammut een mythologisch wezen dat wordt opgeroepen door de hoofdpersonen om te helpen bij het bestrijden van de goden van het Oude Egypte.

In de Egyptische mythologie wordt de Ammut ook wel gezien als een beschermende godheid en in sommige verhalen wordt hij afgebeeld als een wezen dat de zielen van de doden bewaakt en beschermt tegen boze geesten en demonen. De Ammut stond dus niet alleen symbool voor de gevolgen van slecht gedrag, maar ook voor bescherming en veiligheid.

In de Egyptische mythologie heeft de Ammut verschillende andere namen. Een van de bekendste namen is Devourer of the Dead, wat betekent "Verslinder van de Doden". Dit is een naam die duidelijk maakt dat de Ammut gezien wordt als een wezen dat de zielen van de doden opeet.

Ammut kent meerdere namen

Een andere naam voor de Ammut is Am-mit, wat betekent "Eter van het Hart". Dit is een verwijzing naar het feit dat de Ammut het hart van een persoon opat als hun ziel verdoemd was. Volgens de Egyptische mythologie was het hart het belangrijkste orgaan van een persoon en stond het symbool voor hun emoties, gedachten en daden. Door het hart op te eten, verdween de persoon volledig en was er geen enkele kans meer dat ze ooit terug zouden keren.

Een andere naam voor de Ammut is Am-mut-ef, wat betekent "Verdoemde ziel". Dit is een naam die duidelijk maakt dat de Ammut gezien werd als het wezen dat de zielen van de verdoemde personen opat.

De betekenis van de Ammut kan dus verschillen, afhankelijk van het verhaal waarin hij voorkomt. In sommige verhalen is hij een vreeswekkend wezen dat de zielen op eet, terwijl hij in andere verhalen juist gezien wordt als een beschermende godheid. Wat de betekenis ook is, het blijft duidelijk dat de Ammut een belangrijk en fascinerend wezen is in de Egyptische mythologie.

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties