Am-Fear-Liath-Mor-grey-man
Leestijd: 4 minuten

Am Fear Liath Mor / Grey man

In de Schotse Hooglanden ligt een berg die veel klimmers de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Ze zeggen ze dat er een enorm en angstaanjagend wezen op de loer ligt...

Ze noemen het wezen "Am Fear Liath Mor", of de "Big Grey Man". Sommigen zien hem als een oude figuur in gewaden, een reus een duivel of een grijze Bigfoot. Het wezen bedreigt niet alleen fysiek zijn aanschouwers, het veroorzaakt ook een enorm sterk gevoel van depressie en paniek bij iedereen die in de buurt komt.

Ben MacDhui is de op een na hoogste berg in Schotland, met een hoogte van meer dan 1200 meter. Het is een indrukwekkend gezicht en zelfs een flinke kluif voor ervaren klimmers. Veel van de getuigen die de Grijze Man zien of de aanwezigheid ervan voelen zijn serieuze en geharde bergbeklimmers, die verzinnen zoiets niet.

De eerste persoon die onthulde dat hij de vreemde bewoner van de berg had ontmoet, was professor Norman Collie. Collie was een gerespecteerde en bekende klimmer, maar toen hij in 1925 zijn toespraak hield voor de Cairngorm Club, was het publiek echt verbluft.

Collie onthulde dat hij in 1891 van de top van Ben MacDhui afdaalde toen hij opeens voetstappen achter zich hoorde. Hij dacht dat hij zich dat verbeelde en dat het de echo van zijn eigen voetstappen was. Er was door de dichte mist ook weinig te zien.

Maar een paar passen later realiseerde hij zich dat de geluiden die hij hoorde niet overeenkwamen met de stappen die hij zette. Het klonk alsof een reus hem volgde. Hij zei dat het was 'alsof iemand achter me aan liep, maar stappen zette die drie of vier keer zo lang waren als de mijne'.

Doodsbang rende Collie 3 kilometer de berghelling af totdat hij het geluid niet meer kon horen. Hij ging nooit terug naar de berg, en tot op zijn sterfdag beweerde hij dat er 'iets vreemds aan de hand was op de Ben MacDhui'.

In de 2e Wereldoorlog was Peter Densham een ​​reddingswerker in de bergen van de Cairngorms. Op een dag was hij op de top van Ben MacDhui toen het mistig werd. Hij zat en wachtte tot de omstandigheden zouden verbeteren. Na een tijdje begon hij rare knarsende geluiden te horen en voelde hij een sterke aanwezigheid van iets. Hij stond op om het uit te zoeken, maar werd onmiddellijk gegrepen door een gevoel van paniek. Voordat hij besefte wat er gebeurde, rende hij de berg af, gevaarlijk dicht bij de steile klifrand. Hij zei achteraf: "Ik probeerde mezelf te stoppen en vond dit ongelooflijk moeilijk om te doen. Het was alsof iemand me duwde. Ik slaagde erin mijn koers te wijzigen, maar met veel moeite."

Sinds die tijd hebben veel mensen een vreemd wezen opgemerkt, of een overweldigend gevoel van naderend onheil in het gebied gevoeld. Een van de recentste ontmoetingen vond plaats in het begin van de jaren negentig. 3 mannen liepen in een bos net buiten Aberdeen. Een van de aanwezigen zag een mensvormig figuur een eindje voor hen uit over de weg rennen. Hij waarschuwde zijn vrienden en die zagen het ook. Een paar weken later reed dezelfde groep mannen door het gebied toen ze zich realiseerden dat ze werden gevolgd door hetzelfde lange, donkere wezen. Het wezen hield de auto bij, zelfs met een snelheid van 70 km per uur, maar werd uiteindelijk moe en stopte. Opnieuw voelden deze mannen een sterke angst en gevoel van onheil.

Cryptozoölogen hebben veel ideeën over de oorsprong van het wezen. Sommigen zeggen dat het een buitenaards wezen zou kunnen zijn, of de geest van een oud hooglandras, of zelfs een mystieke, wijze en religieuze figuur.

Een interessante theorie is dat er bovenop Ben MacDhui een poort is naar een andere dimensie, en dat dit wezen poortwachter is. Als dit echt zijn rol is, dan doet hij het goed. Na een ervaring met de Big Grey Man hebben maar heel weinig mensen het aangedurfd om Ben MacDhui opnieuw te betreden.

cryptozooloog-circle

Henk J.F. Mulder - Cryptozoöloog 

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Henk Mulder. Ik duik dagelijks in de wereld van mythes, cryptiden, folkolore en paranormale zaken etc. Op mijn blog schrijf ik daar met plezier over.

Vragen? Ervaringen? Henk@subjectx.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1x per maand & reclamevrij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties